НАБЛИЖАВА ВРЕМЕТО ЗА ИЗВЪН ВЕГЕТАЦИОННО /ЗИМНО/ ТРЕТИРАНЕ НА ОВОЩНИТЕ КУЛТУРИ

Защо е необходимо да се извърши това мероприятие?

Извън вегетационното третиране на овощните култури е насочено основно срещу зимуващите стадии на акари и насекоми, разположени по пъпките, клоните и стъблата на съответните дървесни видове. По този начин се унищожават яйцата на червения овощен акар, листните въшки, зимуващите ларви на калифорнийската щитоносна въшка, сливова щитоносна въшка, лозова щитовка, яйцата на някои видове листо завивачки, пръстенотворка и др.

Ползи от зимните третирания

Унищожавайки в голяма степен зимуващия потенциал от ларви и яйца на неприятелите зимните третирания потискат по нататъшното им масово намножаване. Този процес редуцира използването на инсектициди и акарициди през вегетацията, което е икономически изгодно за земеделските производители и осигурява екологично чиста продукция.

Момент на провеждане на зимните третирания

Препоръчително е извън вегетационните третирания да се проведат след като преминат зимните студове до набъбване на пъпките. Извършват се в тихи и слънчеви дни при температура на въздуха над 4 С° с висока разходна норма на работния разтвор /до 100 л на декар/ – до „обливане” на дървото.

За контрол на вредителите по трайни насаждения през зимния период, АГРИФЛОР препоръчва използването на пакет от продукти, осигуряващи оптимален старт на овощните дървета през новата вегетация.

  • След провеждане на задължителната резитба на овощните дървета /м. февруари-март/ и отстраняване на изсъхнали и измръзнали клони, препоръчваме използването на овoщарска замазка СТИКТАЛ. Продуктът запечатва всички видове външни рани и блокира достъпа на инсекти и патогени до тях.

  • С настъпване на по-благоприятни климатични условия (температура над 4°С, слънчево и тихо време), АГРИФЛОР препъръчва зимното пръскане да се изведе с АКАРЗИН.

АКАРЗИН е утвърден продукт с висока ефективност, който ограничава плътността на популациите под икономическия праг на вредност.

  • Комбинираното използване на АКАРЗИН /3%/ с мед съдържащия продукт ВАТРАЛ БОРДО /1%/  осигурява синергетичен ефект и срещу причинители на редица болести по трайните насаждения.
Споделете
Каталог на продуктите